Rabu, 13 November 2013

JoM mAsAk : ToM yAm PoK tEk ExTraVaGaNzA

Assalamualaikum semua...


Apa aku nak masak hari ni ye? Ermmm... kalau masak tom yam sedap jugak ni... Tp kalau tom yam pok tek lagi sedap ni. So... balik je dari keje, Naj terus g dapur. Masa untuk masak. (first time masak pok tek -feeling egxcited)

Ok, bahan-bahan yang kita perlukan adalah...

4 ekor ketam
10 ekor udang harimau
1 biji bawang besar (dihiris kasar)
3 ulas bawang putih (dihiris / ketuk)
1 inci halia (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
3 batang serai (dititik)
Jagung muda
Kobis bunga
1 batang lobak merah
2 biji tomato
5 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (diperah jusnya)
4 biji cili padi
3 kiub pati tom yam
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara memasak :

1. Didihkan air dalam periuk, masukkan kiub pati tom yam, serai, lengkuas, halia, hirisan bawang putih,     
    hirisan bawang merah. Biarkan bahan2 ni sebati hingga naik bau (antara 10-15 minit)
2. Masukkan daun limau purut, cili padi, ketam, lobak merah, jagung muda (biarkan ketam hingga separa     
    masak)
3. Kemudian, masukkan udang harimau, kobis bunga, dan tomato.
4. Akhir sekali, masukkan santan.
5. Perisakan dengan garam, gula, dan perahan limau nipis.
6. Siap untung dihidang. (Daun sup sebagai hiasan)


*(Sedap tak terkate..leh jadi chef ni...haha...poyo) 


Thank you for reading this entry! :)