Sabtu, 10 November 2018

ReSePi BuRuNg WaK-WaK

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...


Sejak kebelakangan ni dah jarang sangat post-post story mory kat my blog. Well malas punya pasal kan, hahaha. Hari ni, terasa nak share resepi burung wak wak ni. Korang mesti tak biasa dengar kan? Biasanya kalau pergi kedai makan tom yam, akan ada masakan burung puyuh. Kalau korang nak tahu, burung wak wak ni, sejenis...... (bla bla bla... search sendiri kat google keyh? Hahhaha!)

Tak tahulah husband I and kawan-kawan dia minat pulak dah tangkap burung wak-wak ni. Alahai...  Bab tangkap sembelih cuci semua I serahkan kat dia, apa yang kat depan mata I semua dah bersih, I just masak je okeyh! Ni bukan kes isteri malas, tapi ni ke suami mithali.... hahaha (Jangan muntah pulak baca ayat aku okey, bila lagi nak gurau.. memang dia nak buat tu semua pun)

Okay, firstly, korang lumur burung wak-wak yang dah siap cincang ni dengan serbuk kunyit dan garam. Lepas tu goreng, jangan sampai garing sangat, nanti hilang rasa juicy. Tutup api, angkat, dan toskan.
Cara nak buat kuahnya pulak, aku just campak-campak... betul ke, tak betul ke, aku tak amik kisah, janji aku nak cuba rasa pada penghujung kuah tu nanti. Korang mesti pelik. Kalau korang nak tahu, benda yang aku tak terfikir nak masukkan dalam kuah tu pun, aku masukkan jugak. Hehehe.... Tapi at the end, rasanya alhamdulillah jugak...paduu oo... (Bukan puji, tapi tu la komen daripada husband haha!)

1- Tumbuk bawang merah , putih dan beberapa cili. Lagi banyak lagi sedap. (Orang jawa memang suka pakan pedas-pedas!)

2- Panaskan minyak. Lepas tu masukkan bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi, tumis sampai naik bau.

3-  Masukkan cili blend, and sos tiram, sos cili (sikit je), tumis sampai masak cili blend tu. Pastu masukkan tomato.

4- Lastly, masukkan burung wak-wak yang korang dah goreng tadi. Kacau-kacau, siap!

Senang je kan? Alkisahnya aku memang suka masakan yang simple but for me, ia nya sedap! Hahaha

Lots ot love

Naj

Semoga bermanfaat!