Rabu, 8 Februari 2017

SuP tULaNg ThAi!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...



Hai korang, hari ni Naj nak kongsi resepi sup tulang thai. Hehe :)

Bahan-bahan yang diperlukan :

Tulang lembu
Bawang merah (diracik)
Bawang putih (diracik)
Bunga lawang
Kayu manis
Sup bunjut
Halia (dihiris)
Bawang holland (dihiris)
Cili api (2 biji - ikut kesesuaian korang)
Garam
Gula
Air asam jawa (2 sudu - ikut kesesuaian korang juga)
Perahan limau (1 sudu - ikut kesesuaian korang juga)

Step by step:

1) Panaskan minyak. Masukkan bawang merah, bawang putih, bunga lawang, kayu manis, halia tumis bersama sup bunjut.

2) Bila dah naik bau, masukkan tulang tersebut, gaul-gaul kejap. Tutup periuk sekejap.  Selepas itu  biarkan seketika.

3) Bila dah lama sikit, masukkan air kedalam periuk. Masukkan bawang holland dan cili api.

4) Selepas itu, masukkan garam, gula, air asam jawa, sedikit perahan limau.

5) Bila daging dah lembut, secukup rasa, dan kuah dah nampak pekat, matikan api.

6) Tabur daun bawang dan bawang goreng. Siap! 😘

Senangkan? Hehehe....
Semoga bermanfaat!
Thanks reading!
Email : najwa_zone91@yahoo.com