Selasa, 30 Jun 2015

JoM mAsAk : UdAnG mAsAk TeMpOyAk

Assalamualaikum semua...


Selamat berpuasa kawan-kawan. Dah 13 hari umat islam menyambut ramadhan. Hari ni Naj nak kongsi resepi UDANG MASAK TEMPOYAK. Ni menu berbuka puasa kite orang semalam. =)




BAHAN-BAHAN

  • Tempoyak
  • 3 Batang serai dititik
  • Sedikit serbuk kunyit hidup
  • 3 Biji cili padi yang ditumbuk (Suka hati korang nak letak berapa banyak cili)
  • Udang
  • Beberapa daun ubi
  • Sedikit serbuk perasa
  • Sedikit garam dan gula

CARA PENYEDIAAN

1) Panaskan kuali dengan sedikit air, bila dah nampak mendidih, 
    masukkan serai yang dah dititik, serbuk kunyit hidup, dan cili yang
    dah ditumbuk. Biarkan sekejap.

2) Masukkan santan pekat. Sentiasa kacau santan tu supaya tak pecah minyak.

3) Masukkan tempoyak, garam, gula dan serbuk perasa. Naj guna maggie 
    cukup rasa.

4) Masukkan udang

5) Bila udang dah cukup merah, masukkan daun ubi yang dah di didih 
    dekat periuk lain. Biarkan seketika.

6) Siap untuk dihidang.


Dah siap! Senang kan? Korang boleh lah cuba resepi ni. =)

Thank you for reading this entry! :)

Tiada ulasan :