Rabu, 12 Ogos 2015

KeTaM mAsAk PeDaS

Assalamualaikum semua...


Resepi oh resepi.... :) Menu untuk hari ini adalah ketam masak pedas.



Antara bahan-bahannya :

  • Bawang merah dan bawang putih dihiris (Ditumbuk pon boleh)
  • Serai (Dihiris)
  • Halia (Dihiris)
  • Cili giling
  • Ketam
  • Garam
  • Serbuk pati ayam

Cara-cara penyediaan :

1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan serai.
3. Bila dah naik bau, masukkan cili giling.
4. Tumis sampai pecah minyak. Lepas tu, masukkan ketam, serbuk pati ayam 
    dan garam.
5. Kacau semua sehingga sebati dan tutup kuali. Kecikkan api.
6. Lebih kurang 10 - 15 minit dan ketam dah  bertukar ke warna merah,
     matikan api. Angkat ketam tersebut.
7. Siap!


Thank you for reading this entry! :)

Tiada ulasan :