Selasa, 3 November 2015

ReSePi SaMbAL tAhUn

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...


Hye everyone! Long time no post.... huhu... Erm... tengahari ni Naj teringat resepi mak mertua Naj. So, memang laju je lah tangan ni menaip. Hahaha... :D


Okey, sekarang bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak menu ni adalah :

1) Lengkuas yang dah dipotong nipis
2) Beberapa cili api. Kalau banyak lagi sedap sebab mesti pedas! Hahaha XD
3) Kerang yang dah dibuang cengkerangnya
4) Babat (Rebus dulu sampai lembut, kalau nak masukkan dalam pressure 
    cooker pun apa salahnya :) 
5) Sedikit udang kering (ditumbuk)
6) Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
7) Bawang merah (ditumbuk)
8) Bawang putih   (ditumbuk)
9) Sedikit belacan 
10) Santan
11) Air asam jawa
12) Garam
13) Gula


Okey, sekarang ni, Naj nak bagitahu cara-cara penyediaannya pulak. Let's go! :)

Firstly first, korang kena rebus lengkuas dulu. Rebus sampai layu tau, kalau belum layu, jangan angkat lagi. Toskan sebentar.

Okey, lepas tu, panaskan sedikit minyak, korang tumis kan bahan-bahan yang ditumbuk, hingga warna kekuningan.

Masukkan santan dan semua bahan-bahan yang Naj list kan kat atas tu. Perlahankan api dan sentiasa digaul supaya santan tak pecah minyak dan sampai lah kuah menjadi pekat.

Siap! 

Ha.... senang kan? Hehehehe :)

Sambal tahun ni kalau makan masa panas-panas dengan nasik yang masih panas, memang superb! Dah lah panas, pedas pulak tu. Huhuhu... Kalau dah 2 hari, sambal ni lagi sedap dimakan. 


Thank you for reading this entry! :)

Tiada ulasan :