Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...
Hai korang! :) Hari ni Naj nak share resipi Asam pedas ikan sembilang. Bila dengar je resipi ni, terus kecur air liur, haha dok teringatkan salah satu makanan favourite I. Hmm... Ikan sembilang ni, husband Naj yang beli daripada jeti kampong mak mertua aku. Baru angkat dari jeti weh. Wohooo... hahaha... Resepi kali ini, Naj guna sedikit lada hitam agar asam pedas bau wangi dan hangat! Let's do it guys! :)
Bahan-bahannya :
1 Ekor ikan sembilang
1/3 Cawan jus asam jawa
1 Genggam daun kesom
1 Kuntum bunga kantan, belah 2
1 Sudu kecil lada hitam yang ditumbuk halus
Cili kisar (Dalam 2 senduk nasi)
Garam dan gula
Bahan-bahan yang perlu diblend :
6 Biji bawang merah kecil
2 Ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara-cara memasak :
1. Kerat kepada beberapa bahagian ikan sembilang yang sudah pun dibersihkan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Minyak tu lebih kurang 5 sudu besar. Korang tumis bahan-bahan yang dah diblend tadi sehingga bau wangi.
3. Masukkan cili kisar. kacau rata dan masak sehingga garing dan naik minyak. Tips : Guna api kecil dan always kacau-mengacau. Hoho
4. Tuang air secukupnya lebih kurang 1 liter lah. Korang kacau dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan, bunga kantan, lada hitam yang dah ditumbuk halus tadi dan jus asam jawa. Kacau perlahan dan biarkan mendidih.
6. Masukkan daun kesom, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap, lepas tu rasa. Kalau dah okay, matikan api. Siap! :)
P/s : Oh ye, petua aku, makan je banyak mana hang nak makan, tak yah diet-diet! Hoho :P
Semoga bermanfaat!
Email : najwa_zone91@yahoo.com
Thanks reading! :)
Tiada ulasan :
Catat Ulasan