Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...
Malam sebelum kejadian masak-memasak ni, Naj and family ada buat BBQ Night dekat rumah je. My dad yang mula-mula plan and I tak sangka ianya memang betul-betul syok habis. Ye lah, bila lagi kite orang nak kumpul each other memandangkan adik-beradik Naj dah masuk asrama.
Okay, kat sini saja je Naj nak kongsi resepi Lamb chop and chicken chop with black pepper sause. Resepi yang sedap dan mudah.
1. Bersihkan lamb and chicken
2. Lumur kedua-dua dengan kiub ayam, lada hitam and lada sulah
3. Gaul dengan sos tiram and lada sulah.
4. Gaul dengan bahan tumbuk (bawang putih and halia) - tumbuk kasar.
5. Perap selama sejam. Tapi, aku cadangkan kalau korang perap lagi lama lagi
sedap. Semalam macam tu pun dah ok.
Cara penyediaan sos black pepper :
1. Tumis bawang besar (dipotong dadu kecik-kecik) till layu dan wangi. Minyak
sikit je.
2. Masukan lada hitam yang ditumbuk kasar. (Dush! Haha!) Korang tumis kejap.
3. Masukkan tepung gandum dan always kacau supaya tak bergentel.
4. Masukan air dan kacau hingga sebati
5. Masukkan kiub ayam, sos lada hitam, sos tiram dan kicap. Kacau kacau lagi ye.
6. Kalau korang dah nampak kuah tu pekat, bolehlah tambah air sikit.
7. Sesuaikan rasa tu. If korang nak kuah black pepper tu gelap sikit, korang
letaklah kicap ye.
8. DONE!
Thanks reading! :)
Tiada ulasan :
Catat Ulasan