Rabu, 14 September 2016

gRiLL LaMb ChOp, cHiCkEn ChOp, BLaCk PePpEr SaUcE hOmMaDe rInGkAs, MuDaH DaN SeDaP!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...





Hai korang. Belum terlambat lagi rasanya nak ucap Selamat Hari Raya Korban to all of readers. (Readers lah sangat, entah-entah tak ada orang baca blog tepi jalanan haku ni ha.... hahaha.... whatsoever, janji aku happy) Hehe. Masa hari raya Korban ni, macam biasalah dengan segala ketupat and the geng (ayam masak kicap + ayam masak merah + kuah lodeh + sambal kacang) dimasak. Huhu... rasa macam Hari Raya Aidilfitri pulak. Hehehe...



Malam sebelum kejadian masak-memasak ni, Naj and family ada buat BBQ Night dekat rumah je. My dad yang mula-mula plan and I tak sangka ianya memang betul-betul syok habis. Ye lah, bila lagi kite orang nak kumpul each other memandangkan adik-beradik Naj dah masuk asrama.


Okay, kat sini saja je Naj nak kongsi resepi Lamb chop and chicken chop with black pepper sause. Resepi yang sedap dan mudah.



Cara penyediaan Lamb Chop and Chicken Chop : 

1. Bersihkan lamb and chicken 
2. Lumur kedua-dua dengan kiub ayam, lada hitam and lada sulah
3. Gaul dengan sos tiram and lada sulah.
4. Gaul dengan bahan tumbuk (bawang putih and halia) - tumbuk kasar.
5. Perap selama sejam. Tapi, aku cadangkan kalau korang perap lagi lama lagi 
    sedap. Semalam macam tu pun dah ok.


Cara penyediaan sos black pepper :

1. Tumis bawang besar (dipotong dadu kecik-kecik) till layu dan wangi. Minyak 
    sikit je.
2. Masukan lada hitam yang ditumbuk kasar. (Dush! Haha!) Korang tumis kejap.
3. Masukkan tepung gandum dan always kacau supaya tak bergentel.
4. Masukan air dan kacau hingga sebati
5. Masukkan kiub ayam, sos lada hitam, sos tiram dan kicap. Kacau kacau lagi ye.
6. Kalau korang dah nampak kuah tu pekat, bolehlah tambah air sikit.
7. Sesuaikan rasa tu. If korang nak kuah black pepper tu gelap sikit, korang 
    letaklah kicap ye. 
8. DONE!


Thanks reading! :)

Tiada ulasan :