Sabtu, 4 November 2017

IkAn KeLi MaSaK gEtiK

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Salaaaammm namaste... hahaha. Okay guys, hari ni Naj nak berkongsi satu resepi masakan orang jawa, ikan keli masak getik. Getik tu apa? Gedik ke? Oishhh.. jauh sangat menyimpang. Okay, let me explain. Ikan keli masak getik ni, ada gak orang panggil , masak pecel lele... tapi ni memang favorite masakan orang jawa. Bahan-bahan masak dia memang senang belaka. 




Bahan-bahan :

1) Ikan keli
2) Cekur dan daun cekur
3) Bawang merah
4) Cili api ( nama pun orang jawa, mestilah    
     harus pedas. Haha! ) 
5) Santan
6) Garam
7) Belacan

Seriously memang ni je yang Kita akan guna untuk masak resepi ni.

Cara-cara penyediaan :

1) Korang bakar ikan keli. Sebelum bakar, Ikan Keli ni  mestilah dah bersih dicuci, dilumur dengan kunyit dan garam.  TIPS! Kalau korang nak lagi sedap, pergi cari sabut kelapa ( sabut kelapa ni memang sejenis barang yang  sangat mudah dicari kalau di kampung) Tapi kalau korang tak jumpa sabut kelapa, jangan lah meroyan pulak kat dapur sensorang, (okey, over gila!) Korang pergi lah bakar ikan tu dalam oven. Pon boleeeh... Make it easy guys! Hahaha... Bakar sampailah ikan korang masak.

2) Tumbuk cekur, bawang merah yang dah digoreng tanpa dihiris-hiris, cili api dan belacan sekali gus dalam lesung batu. TIP! Kenapa Naj tak guna blender je? Kalau guna lesung batu lagi sedap, sebab tak bercampur dengan air. 

3) Ambil kuali, perah santan lebih kurang 3 senduk. TIPS! Kalau nak sedap, guna santan yang diparut. Buka api. Tunggu santan tu masak. Kalau nak tahu santan tu masak, warna santan tu berubah sikit dari yang asal.

4) Bila santan dah masak, masukkan bahan-bahan yang korang tumbuk tu. Kacau sekejap-sekejap. Make sure santan tak pecah. 

5) Ambil ikan keli yang korang dah bakar tadi, masukkan dalam kuah santan tu. 

6) Hiris daun cekur, tabur dalam kuali. Perasakan dengan garam sikit je dan siap!

Okay, itu saja resepi untuk hari ini. 


Lots of love... Naj




Tiada ulasan :